ASTEITA - DEGREES 29.10.-31.12.2021 Suomen lasimuseo Riihimäki
Lasialan koulutuslaitosten opiskelijoiden yhdessä kokoama ja rakentama sekä Suomen lasimuseon kuratoima näyttely valaisee Suomen lasialan koulutuksen monipuolisuutta ja korkeaa tasoa sekä lasimuotoilijoiden että artesaanikoulutuksen osalta. Näyttelyssä esitellään alan oppilaitosten opiskelijoiden suunnittelemia ja käsityönä valmistettuja lasiesineitä.
Näyttelyssä mukana:
Muotoiluala:
Aalto-yliopisto, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu
Hämeen Ammattikorkeakoulu, Muotoilu / Älykäs ja kestävä muotoilu
Lapin yliopisto, Taiteiden tiedekunta, Teollisen muotoilun koulutusohjelma
Taideteollisuusala:
SASKY koulutuskuntayhtymä, Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos/Lasinpuhallus, Sisustuslasi sekä Korusuunnittelu- ja valmistus
Koulutuskuntayhtymä Tavastia, Ammattiopisto Tavastia, Lasiala, Nuutajärvi ja Iittala
Lasimuotoilun opinnoissa muotoilijalle syntyy ymmärrys materiaalista, joka antaa pohjaa lasituotteiden suunnitteluun, valmistamiseen sekä toimivaan yhteistyöhön lasinpuhaltajan kanssa. Kokemus vahvistaa muotoilijoiden ja lasinpuhaltajien asiantuntijuutta niin materiaalin tuntemuksen kuin dialogisen yhteistyön osalta. Oppilaitosten ja ammattilaisten välinen, laaja-alainen yhteistyö on avainasemassa lasialan koulutuksen kehittämisessä.
Ammatillisessa lasialan koulutuksessa opiskelijat oppivat lasinvalmistuksen perus- ja erikoistekniikoita. Taideteollisuusalan perustutkinnosta valmistuu lasialan artesaaneja. Perustutkinnossa pääpaino on lasinvalmistuksen perusteiden oppimisessa. Lisäksi lasialalla voi suorittaa taideteollisuusalan ammattitutkinnon (lasinpuhaltaja) ja taideteollisuusalan erikoisammattitutkinnon (lasinpuhaltajamestari).
Näyttely ASTEITA - suomalainen lasialan koulutus liittyy monikansalliseen hakemukseen, jonka tavoitteena on saada käsin valmistettuun lasiin liittyvä tieto, tekniikkaa ja taito nimetyksi Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon ja jossa Suomi on mukana. Yhteiseurooppalaisella hakemuksella halutaan turvata harvinaisen ammattikunnan elinvoimaisuus ja vahvistaa kansainvälistä yhteistyötä.